Ugrás a fő tartalomra

Sült Burgonyás Lepény Medvehagymával

A lepény franciául "galette". Milyen szépen hangzik. Olyan elegáns. Anélkül meg lehet enni, hogy összezsíroznánk magunkat. Fél kézzel, eltartott kisujjal. Akár. Ennek így persze nem sok köze van a recepthez, ami most következik, az ugyanis egy galette. Krumplival. S hogy ebben akkor most mi a különleges? Hát a nemes egyszerűség, a könnyedség, az ugyan, "ki hitte volna, hogy ilyet is lehet csinálni" érzet. Szerettük. Jól esett, finom volt. A forrás: Joy the Baker, az elkészült hazai verziót az eredetit szerző nagyság is likeolta az Instagrammon. Hát kell ennél több? Megvan az élet sava-borsa. Jöhet a lepény. 


Hozzávalók az omlós lepénytésztához
- 156 gr liszt
- 1 tk cukor
- 0,5 tk só
- 110 gr hideg vaj
- 70 ml író (tej és joghurt keveréke kis citromlével) 

Hozzávalók a kitűnő és egyszerű feltéthez
- 2 közepes (lila) krumpli
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk fűszer keverék (ízlés szerint)
- 60 gr reszelt cheddar sajt
- 3 ek apróra vágott friss medvehagyma (eredeti receptben metélőhagyma) 
- 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés

Egy közepes keverő tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot. Összekeverjük.
Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat, s ujjaink segítségével, a lisztes keverékkel összemorzsoljuk. 
Hozzáadjuk az írót vagy a helyettesítő keveréket és alaposan összedolgozzuk. Ne legyenek benne kis liszt csomók. Lisztezett felületre tesszük és egy nyújtó segítségével lapos kör alakra nyújtjuk. Fóliába csomagoljuk, mehet a hűtőbe egy órára. 

Előkészítjük a feltétet. Meghámozzuk a krumplikat. Nálunk éppen volt lila burgonya, jól fel is használtam. A meghámozott krumplikat késsel nem túl vékony szeletekre vágjuk. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a karikákat, megkenjük olívaolajjal és megszórjuk kedvenc (zöld vagy egyéb) fűszerkeverékünkkel. 190 C-os sütőbe tolva, 15 percig sütjük, mígnem szépen barnulni, pirulni nem kezdenek.  Kivesszük és hűlni hagyjuk. 


Kis tálba felverjük a tojást.
Az időközben meghűlt tésztát elővesszük és lisztezett felületen, kis erőfeszítés árán, 26-28 cs széles körre nyújtjuk. Ha nem egyenletes a kör szegélye, hanem cakkos, annál jobb. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Sajtot reszelünk, medvehagymát aprítunk. És elkezdjük felépíteni a lepényünket. Rápakoljuk a fűszeres, sült krumpli szeleteket. Középről kifelé haladva. Egy kb. 5 cm széles csíkot körbe szabadon hagyunk a szélénél. Az első réteget krumplit követően megszórjuk kevés sajttal és medvehagymával. Majd ezután ismét egy réteg krumpli, reszelt sajt és medvehagyma. A tetejére mindenképp még reszelt sajt és még medvehagyma kerüljön. A felvert tojással kenjük meg a lepényünk szélét, ahol nem került krumpli. Felhajtjuk a széleket, rá a krumplis halmunkra. Kicsit lenyomjuk, összenyomva a szélek találkozásait. Körbe, mindenhol. Az egész lepényt lekenjük tojással. 

190 C-os sütőbe téve, 15-20 perc alatt ropogósra, barnára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd ügyesen szeleteljük. Melegen isteni, pazar. Reggelire, vacsorára, salátával igen jól megy. 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke