Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2012

Habos Meyer Keksz

Folytassuk még egy kis Meyer citrommal. Ha már kifogyott, felvásárolták az ügyesek, akkor "hagyományos" citrommal is érdemes. Ez a keksz habos, könnyű, ropogós , pohár tejjel tökéletes. Az eredeti recept - for the Love of Cooking - with respect - szerint cserkész lányok árulták ezt nagy sikerrel. A lányaink és a siker megvan, az árusítás a magyar cserkészetnél nem menő, pedig jó a modell. Folytassa, Meyer!  Hozzávalók 18 kekszhez - 75 gr sótlan, puha vaj - 215 gr fehér cukor - 1 tk vanília kivonat - 1 tojás - 3 ek friss citrom lé (1/2 Meyer) - 1 ek friss reszelt citrom héj - 220 gr liszt - 1/4 tk só - 1/4 tk sütőpor - 1/8 tk szódabikarbóna - 110 gr porcukor Elkészítés A puha vajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, tojás, citrom levet és héjat. Alaposan elkeverjük. Külön tálba mérjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát és összekeverjük. A lisztes keveréket, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a krémhez. Sűrű krémet kapunk. 1

Meyer Lemon Curd

Mai finomságunk neve mind, eddig ismeretlen szóból áll össze. Meyer citrom , a blogvilág egy része szemfülesen felfedezte, majd belevitte a jóba a többit. A Spar összekeverte a "mezei" citromokkal, így a szemfülesek csak válogattak, s vitték a mannát. A meyer citrom egyes források szerint egy természetes hibrid a citrom és az édes narancs között. Sötét sárga, majdnem sima felületű, vékony héjú, lédús, a citromnál édesebb kis gyümölcs. Ugyanúgy kerültem vele kapcsolatba, mint a medvehagymával . Kíváncsiság, lelkesedés. Lemon Curd . Édes hívó szó az anglomán körökben. Eddig csak a szavak voltak ismerősek, a mögöttes jelentés, az íz, még hiányzott. Ami alapból inkább fruit curd, mert nem csak lemon. Wikipedia megmondja, hogy mi is ez. Scone -t már készítettem, tradicionálisan ahhoz ették a népek a curd-ot. Mi viszont kalácshoz, palacsintához, illetve reggelenként, esténként, kis kanállal, rájárni. Csak úgy. Sajtkukac receptje . Köszi.  répacukorral is elkészült Hozzávalók:

Cézár Salátánk

Már a helyesírásával is bajban vagyunk. Kötőjellel, egyben, magyar fonetikával? Honnan az eredet, ki tudja a tuttit. Meg az eredeti összetevők sem stimmelnek nálunk. Frissen készítve persze ezek a fenti anomáliák egy cseppet sem érdekesek. Mert ez a saláta főételként is megállta a helyét asztalunkon. A titka: frissen, enyhén fűszeresen, ropogós zöldségekkel, pikáns öntet, hamar elkészül. Jelen recept alapjait Réka tavaly nyári magazinjából vettük, de nem szó szerint. Jó ötlet volt, szeretjük ám.  Hozzávalók 4 személyre:                                            Öntethez:  - 40 dkg csirkemell                                                      - bazsalikom, petrezselyem - 3 szelet kenyér, akár lehet házi is                             - 4 ek majonéz (lusták vagyunk) - 2 ek olívaolaj                                                             - 1 tk mustár - 3 gerezd fokhagyma                                                  - 1 narancs kifacsart leve - 4 közepes paradicsom        

Piadina

Ez egy csodálatos és egyszerű olasz lepénykenyér. Első találkozásunk története: kiházasodott egyik legjobb barátom Olaszországba, ott is egész pontosan Faenzába , Emilia-Romagna tartományba. Két éve nyáron, mikor hozzájuk látogattunk, nagy vendéglátást, amolyan pót lagzit csaptak nekünk. (mert az eredetiről korábban a távolság és a gyerekek életkora miatt - lemaradtunk). Ott volt Piadina és sok grillezett zöldség, csirke csíkok, miegymás. És aztán, panna cotta torta. Végünk volt. Szóval, ebből a menüsorból a legegyszerűbbet hoztam most el. Amire, mióta rátaláltunk, gyakran esszük, mert gyors, finom és "emlékekkel teli". A receptet Dalla Cucina jegyezte le - a Kifőztük 2011 augusztusi  Kenyeres Különszámában .  Hozzávalók:  50 dkg liszt 2,5 dkg friss élesztő 10 dkg kacsazsír (másféle is lehet) nagy csipet só 2.5 dl meleg tej Elkészítés A meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt és kicsit hagyjuk felfutni. Közben a zsírt folyósra olvasztjuk. A liszttel összekeverjük a zsírt, é

Wannabe Nutella - házi csokis mogyorókrém

Bizonyos dolgokat könnyedén lehet házilag elkészíteni. Türelem, bátorság és jó recept kérdése. Az elkészítéshez a motiváció sokféle lehet. Épp nincs itthon (kenyér sütés), nem akarok annyi felesleges adalékot bele (házi péksütemény), túl sok tej van itthon (házi sajt/túró), sokba kerül, házilag olcsóbb / jobbat tudok itthon. Talán ez lehet a Nutella iránt érzett kísérletek legfőbb mozgatórugója. Általában (saját tapasztalat) az ipari íz, állag reprodukálása ipari környezetben működik legjobban. Íme tehát egy " Wannabe Nutella " receptje, a Leite's Culinaria jóvoltából.  Hozzávalók: - 130 gr török mogyoró - 340 gr tej csokoládé - 2 ek növényi olaj (napraforgó) - 3 ek (por)cukor - 1 ek cukrozatlan kakakópor - 1/2 tk vanília kivonat - 3/4 tk só Elkészítés A mogyorókat megtörjük és egy serpenyőben pár percig pirítjuk. Ez fontos, mert így lehet könnyedén leszedni a héjukat. Tehát pirított mogyorót kicsit hagyjuk kihűlni, s konyharuhával, vagy csak egy üvegbe töltve,

Mini hamburgerek káposzta salátával

A múlt hétvégét Réka Alakreform újságjának nyári kiadásából főzve töltöttük. Legalábbis az alap ötletet onnan vettük. Meg a salátát is nagyjából. Szóval köszi. Viszont, mivel két kisgyerekkel bírunk, így a felnőtt adagokat csökkenteni kellett gyerek méretre. Ehhez volt nagy segítség Dalla Cucina inspirációja, és a Praktikák sok gyerekhez blogon található megfejtés. Kiegészítve Réka salátájával. Multikulturális ebéd. Yee! Hozzávalók a zsemlékhez:                                       Hozzávalók a hamburgerekhez:   - 2 dl tej                                                                    - 25 dkg darált marhahús - 2 dkg élesztő                                                          - 25 dkg darált sertéshús - 2 teáskanál cukor                                                   - 5 ek zsemlemorzsa - 60 dkg liszt                                                             - 1 tojás - 2 evőkanál olíva olaj                                               - 2 tk mustár - 1 dl tejföl      

Almás Krémes

Ez egy karácsonyi recept.  Januárban. Mert Karácsonykor ugye, pihenő mód volt, semmi túlfeszített főzőcske. De egy internet szolgáltató heteken át dobálta ajánlatát a postaládánkba. Ami nem volt érdekes. Na de a hátoldala. Azon ott volt ez a recept. S lett  belőle ez a süti, amire a Timi csak azt mondta, hogy teljesíti minden elvárását, amit egy sütivel szemben támaszthat. S hogy jobb, mint a felhőszelet , ami idáig volt ugye, a hujuj.   Hozzávalók a tésztához :                                                        Hozzávalók a krémhez: - 1 kg alma                                                                              - 1 vanília pudingpor - 20 dkg liszt                                                                            - 1/2 liter tej - 8 db tojás                                                                              - 20 dkg margarin - 15 dkg cukor                                                                         - 15 dg porcukor - 3 evőkanál víz - 2

2011: Rewind

Több amerikai gépkocsi visszapillantó tükrébe belegravírozták a figyelmeztető feliratot, hogy vigyázat, a tükörben látható tárgy a valóságban sokkal nagyobb. Ez fontos, ha azt nézem meg, hogy a blogom , kívülről, miként és merrefelé haladt 2011-ben. Jutott-e egyről kettőre. Legaktívabb , a bejegyzések száma alapján: januárban, márciusban és áprilisban voltam. Jött a tavasz , a medvehagyma eléggé belehúzott, és több étterem kritikával is gazdagítottam olvasóimat.  Nyáron , a ritkábban főztem újat, a Kamilla volt az újdonság a családban. Hetente 2-3 bejegyzés.  Ősszel úgy maradtam, több ismétlés is volt, a bevált útról letérni vétek. A tél pedig nemrég kezdődött, van még remény, lesz még feltámadás. Szerintem hat kategóriába besorolható ételt főztem, blogoltam. http://beastie-bistro.blogspot.com/2011/04/erdei-gyumolcsos-pite-varazslat.html Húsos főétel, Zöldséges főétel, Pékség, Leves, Kenyérre való, Édesség. Mit gondoltok, melyik kategóriából főztem a legtöbbet? Hát az édes

Narancs zselé szilveszterkor

Szilveszterkor, 2010-ben készítettem először ezt a finomságot. Sikerült olyan maradandót alkotnom, hogy tavaly is kérték, jöhetett az ismétlés. Recept és inspiráció az ildygastro -ról. Köszi.  Hozzávalók:  - 500 ml frissen facsart vagy dobozos, de 100 %-os gyümölcslé, nálunk narancs - 2 kis zacskó zselatin por - 3 ek. barna cukor - reszelt csoki Elkészítés A gyümölcslevet és a cukrot összekeverem egy megfelelő méretű lábosban. Elkezdem melegíteni. Amikor langyos, hozzáadom a zselatin port. Összekeverem. Forralásig melegítem, majd lehúzom a tűzről. Kis tálkákba töltöm, hagyom kihűlni. A végleges, igazi zselé forma, állag eléréséhez legalább 3 órára beteszem a hűtőszekrénybe. Kellemes és a citrusos narancs ízzel harmonizáló a tetejére reszelt ét vagy tej csokoládé.  Késsel jól és könnyen szeletelhető. Vicces és finom édesség. Gyerekeknek (is) ajánlott.  Dúsítható valódi gyümölcs darabokkal is, mondjuk szép piros, bogyós gyümölccsel.