Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: október, 2011

Ropogós kifli

Maradjunk a házi pékség vonalnál. A  túrós batyu , a kakaós csiga   és nem utolsó sorban, a tökéletes bukta  kipipálva.   Mi hiányzik? Az örök kedvenc és nagy visszatérő, a ropogós, nem levegővel felfújt, "békebeli" ( van ilyen? most háború van? ) kifli. Ami reggelire, uzsonna alapnak, csak úgy tunkolni/rágni/morzsolgatni rajta a sós szemcséket. Mert olyan kiflit hoztam.  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, fél evőkanál cukor, 4 dkg puha vaj, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál só (lehet több is), 1 egész tojás, 3 dkg friss élesztő Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk. Hozzátesszük az összes többi hozzávalót, majd alaposan meggyúrjuk. Letakarva, meleg helyen ( tél van, úgyis fűtünk ) 1 óra alatt duplájára kelesztjük.  Lisztes deszkán átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. Mindegyik részt kör alakúra, olyan 25 cm átmérőjűre nyújtjuk. Kis cikkelyekre, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk mindegyik kört. Optimálisan egy körből 6 cikkelyt vágjunk (max.). Késsel vag

Túrós batyu

Ismeritek a kakaós csigát ? Mindenféle kis és nagy boltban, frissen, fagyasztva és helyben sütve megtalálható. Van neki egy párja, ami örökkön örökké megosztja az éhes gyerekeket. A túrós batyu/táska. Vagy-vagy. A hedonisták mindkettőt. De a túrósat mégsem, mert abban van mazsola. Épp azért. De már nem úgy van mint régen, ugye? Már a kakaós csiga/ túrós batyu sem az igazi. Borongjunk ezen? Minek? Inkább süssünk finomabbat , annyi túróval, amennyivel kedvünk tartja. Organoleptikus élményünk lesz :) Hozzávalók a tésztához : 50dkg liszt, 3 dl tej, fél csomag friss élesztő, 3 tojás sárgája, 3 ek. (barna)cukor, 4 ek. olvasztott vaj, 1 főtt krumpli, csipet só.  Hozzávalók a krémhez: 50 dkg túró, 4 tojásfehérje, 1 vaníliás cukor,           3 ek. (barna)cukor, 1 tojás sárgája + 1 tojás megkenni a batyukat.  Elkészítés A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és 2 tk. cukrot. 10 perc alatt felfuttatjuk.  Hozzáadjuk a tészta többi összetevőjét és alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk és

Chococo - Csokoládérium - megnyitó

Boldogok a csokoládékészítők! Boldogok a kifinomult mértékletesség barátai! Boldog mi! Meghívót kaptunk az egy, a legnagyobb, Chococo csokoládérium megnyitójára. A Lucullus Baráti Társaság szervezésében. Ismét. Köszönjük. Kis szervezkedés. És megérkeztünk. Kicsit késve, de nem maradtunk le Ficzere Béla rendhagyó és sajnos néha ellaposodó megnyitó beszédéről. Volt néhány kiemelkedő megszólalása, pl: a csokoládé egészséges, mert valójában növényi alapanyagokból van. Kakaóbab és cukor répa. Nagy egyetértés. A meghívott csokoládé művészek kicsit feszengtek, elkelt volna egy mikrofon. Szalag vágás helyett egy méteres marcipán csomag eltörése volt a hivatalos megnyitás. Elkezdődött a zene (Hot Jazz Band - abszolút csokikhoz illő, autentikus) és a bolt négy sarkában a csokoládé és a kreatív édesség mesterei megmutatták tudományuk egy kis szeletkéjét. Szántó Tibor trüffeljeivel most találkoztunk először. Malagai mazsolaborral együtt - is - kitűnőek voltak. Tökéletesek, simák, és intenzív

Sütőtök krémleves medvehagymával

Igen, jöhet az első kérdés, hogy kerül a medvehagyma az asztalra, levesbe? Szezon sehol, minek itt villogni. Meg különben is, a medvék mennek aludni. Mindjárt. Pedig a válasz : Egyszerűen, fűszervajat készítettem belőle. Még tavasszal. Fagyasztottam. S sikeresen találkozott a kedvenc sütőtök krémlevessel. Hát így. Semmi flancolás.  Hozzávalók  (4 személyre): -700 gr meghámozott, kimagozott, felkockázott sütőtök - 4 dl víz - csipet só - 5 dl tej - 5 tk barnacukor - 3 ek. rizs - 1 ek vaj - ízlés szerint zöldfűszer (petrezselyem) - ízlés szerint medvehagymás fűszervaj - ízlés szerint még cukor - ízlés szerint még só Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, magjától megszabadítjuk, kockára vágjuk. A víz hozzá adásával, fedő alatt, takarék lángon, puhára pároljuk.  A tököt ezt követően botmixerrel vagy egyéb mixerrel pépesre aprítjuk. Visszatesszük a főző edénybe, majd tejet, csipet só és pár tk cukrot adunk hozzá. Hozzáadjuk a rizst is.  Fedő alatt, szintén alacsony lángon puhára főzzük a

Cukkini Cobbler

Hogy a cukkinit, míg van, milyen különböző formában és ízben lehet felhasználni, nem csak engem izgat. Egy univerzális, semleges ízű, könnyű és finom növényke, mely nálunk leginább csokis tortában landol. Itt most ismét édes verzió következik. A cobbler egyelőre pontos magyar fordításban nem fellelhető, leginkább ropogós, kekszes sütit jelent, zamatos gyümölcs töltelékkel. Ami itt cukkini. Na. Amire természetesen nem jössz rá. Mert olyan almás. Biztos a fahéj miatt. Is. Sikeres zöldségrejtő süti ez is.  Hozzávalók: - 250 gr hámozott, magozott, felkockázott cukkini (4 db közepes) - 80 ml citromlé - 100 gr cukor - 1/2 tk őrölt fahéj - 1/4 tk darált dió - 300 gr liszt - 200 gr cukor (ez talán csökkenthető) - 1/2 tk őrölt fahéj - 200 gr hideg vaj, feldarabolva Elkészítés Előmelegítjük a sütőt 200 C-ra. Kivajazunk egy 20 cm-es formát. A meghámozott, mag nélküli és kockára vágott cukkinit, a citromlevet egy serpenyőben, közepes lángon összepirítjuk. Tíz perc alatt puha lesz. 100 gr cukr

Olasz meló - KonoPizza

Csütörtökön megint sikerült egy újdonsággal találkozni, barátkozni. Modern, olasz, design. És finom. Tavaly télen voltam Milánóban. Egyik este, 11 után hazafelé igyekeztünk, s csak a helyi, külvárosi kocsma volt nyitva, ami egyben pizza lelőhely is. A tulajdonos kínai, a szakács arab. A pizza tökéletes. 7 perc alatt elkészült. De most nem ezt a történetet mesélem.  Budapest és úgy általában a világ tele van olasz éttermekkel, rosszabb esetben csak pizza házhoz szállításra berendezkedett vállalkozásokkal. Az olasz eredetit hírből ismerik, olvastak róla. És ez nem baj, mert a sajátos ízléssel megáldott vásárlók nap-mint-nap eszik, veszik a portékát. Néha én is. Megszoktuk. A KonoPizza viszont valami más. Nagyon. A Lucullus Baráti Társaság meghívásából. Köszönjük.  Konofresco - Caprese A szállodákról (Budapesten a régi New York Kávézó) és szakács iskolájáról híres Boscolo család, pontosabban Rossano Boscolo több éves tervezése nyomán, két kedvelt  ennivaló, a fagyi és a

Tökéletes Csiga - Fahéj-Kakaó-Gyömbér

Sokféle csigával találkoztunk már, egyik jobb volt. A másik jobb volt. És persze voltak a béna csigák. Amik csak lapultak és nem másztak. Közös volt bennük, hogy általában hamar elfogytak és az aljukon kifolyó csokis, cukros máz odaégett. Ami most következik, az nem ilyen. Kicsit hosszabb volt az előkészítés - a kis csigák lassan nőnek, ám megérte. Ez a másik jobb. Ha nem a legjobb. Köszönet az Édes és Keserű blognak. Hozzávalók a csigákhoz:                                       A töltelékhez: - fél kocka, 25 gr friss élesztő                                   - 6 evőkanál cukor - 125 ml meleg víz                                                    - 2 evőkanál kakaópor - 120 gr liszt a kovászhoz                                         - gyömbér por ízlés szerint - 480 gr liszt később a csigához                                - 100 gr olvasztott vaj          - 4 tojás                                                                      - 1,5 evőkanál fahéj          - 1,5 evőkanál